dimecres, 2 d’abril del 2008

MALA VIDA - El nou llibre de Carles Quilez a la UAB

El periodista i escriptor Carles Quilez, tot un expert en qüestions de lladres i policies ha presentat avui a l'aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació el seu nou llibre MALA VIDA.

Carles Quilez ens presenta la seva nova obra, a través de la difusió d'un vídeo on quatre delinqüents explicaven les seves vivències i peripècies, i on aquest d'alguna manera justifiquen el per què havien entrar en aquest món, tot i que reconeixen que no era la millor manera de viure, i en la seva majoria es mostraven com a mínim empanadits d'haver-ho fet.

La presentació del llibre també ha tingut a un conferenciant de luxe, l'ex-cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jose María Mena, que és qui fa el pròleg de llibre de Quilez.

Entre els dos ens han acostat una interpretació més periodística que no policial, és a dir, tota la presentació s'ha dedicat a ensenyar als joves estudiants com ha d'intentar comunicar una crònica negre un periodista, i quins han de ser els seus valors per damunt de tot, i amb quines dificultats es pot trobar un periodista alhora d'explicar quelcom que pugui resultar molest per algú.

Quilez ha reconegut que l'honradesa i el respecte a la professió de periodista està molt bé, però que això en moltes ocasions toparà de front amb els límits i que si cal saltar-se'ls per que el producte final sigui el desitjat, cal fer-ho per damunt inclús del codi odeontòlogic d'un bon periodista.
Fent menció del llibre, a MALA VIDA, el seu autor Carles Quilez ens parla de set personatges que han marcat la història més recent de la delinqüència al nostre país, i on s'intenta d'alguna manera apropar-se a ells i treure'ls-hi les etiquetes que s'acostuma a posar-los pels mitjans de comunicació, és a dir, d'alguna manera humanitzar-los si es que això es possible.
Quilez explica que els nous delinqüents per exemple actuen de manera diferent a com ho feien els que es dedicaven a aquestes activitats als finals dels 70 o principis dels 80', ja que aquells tenien més enllà de la seva activitat uns codis de respecte interns que avui en dia ja no es respecten, elements com la auto protecció, no revelar les fonts que tenien, o no convertir-se en un "xivato" de la policia, en canvi segons reconeix el mateix Quilez, avui tenim uns delinqüents molts més tous i que no respecten als seus "companys".

Aquest llibre "La Mala Vida" és una continuació del que va escriure ara fa set anys que portava per títol "Atracadores", i que ja posava de manifest les diferències dels actuals "quinquis" amb els que hi havia fa uns anys.
Carles Quilez, retrata en aquest llibre el que segon ell mateix reconeix com delinqüents naturals, i sense additius, que ho són perquè ho volen ser. Tot i que una vegada més, com sempre acostuma a fer acusa a la societat de corrompre i que porta aquesta gent moltes vegades a aquestes situacions i que no tenen possibilitat de tornar enrere.
Tot i que també reflecteix casos on el delinqüent ho és per què vols ser-ho, sense que aparentment tingui cap necessitat de fer-ho, i això creu que també s'ha d'explicar que no sempre qui es dedica a delinquir té associat la necessitat imperiosa de fer-ho i que ho fa per gust, o per què vol guanyar diners de manera fàcil i sense esforç.

Aquest element és principalment el que critica Quilez que aquesta idea de guanyar diner sense esforç que la societat d'alguna manera ens ha inculcat a través de diferents fronts, es el que ha acabat per empènyer a aquesta gent a ficar-se en aquest món.
Un recull de la crònica negre del nostre país, on s'intenta donar un aire de normalitat i d'alguna manera apropar sense ornamentació tot el referent al món del lladres i assassins, intentant treure-li ferro i apropant els protagonistes a través d'entrevistes i el contacte personal que Quilez té amb molts dels protagonistes del seu llibre
Un llibre molt recomenable pels qui vulguin saber una mica més del per què i com una persona s'interna en aquest submòn de la delinqüència explicat des d'una perspectiva periodística, entenedora, propera i directa.

En resum la presentació del llibre Mala Vida a la UAB ha tingut molt de didàctica i de mestratge periodístic pels joves estudiants que es vulguin dedicar algun dia a explicar històries de "lladres i serenos". Però sobretot Carles Quilez ha transmés la idea que per ser un periodista d'èxit o com a mínim reconegut en el teu terreny professional, cal experimentar on es troba el límit de les coses, posar-se a prova un mateix i estirar la corda per tal d'arribar a la gent, i deixar els tabus i prejudicis enrere.
http://www.cadenaser.com/actualidad/audios/carles-quilez-nos-presenta-libro/csrcsrpor/20080206csrcsr_6/Aes/