dilluns, 7 d’abril del 2008

QUI TRIA LA INVERSIÓ CULTURAL QUE FA L'ESTAT?

El nostre país com qualsevol altre té unes despesses en molts terrenys, també en el cultural, degut a que el nostre govern i més concretament el Ministeri de Cultura, inverteixen diners públics per aconseguir adquirir un determinat quadre o obra i exposar-la més tard a un dels museus d'arreu de la nostra geografia.

Aquí caldria plantejar-se la pregunta, si això és realment correcte o d'alguna manera s'està pervertint a cultura amb aquesta manera d'actuar, potenciant unes determinades cultures d'èlit i d'alguna manera deixant de banda unes altres.


Al meu entendre, hi ha un fet que es força greu i és el següent, trobo que es indefensable per part dels organismes públics que facin una despesa de diners grans per adquirir una obra, és a dir, que es gastin directament diners nostres i que a més a més , tinguem que pagar uns diners per accedir als diferents museus per admirar l'obra que han comprat.


Una manera d'actuar que d'alguna manera carrega sobre el públic i alhora contribuent dues vegades el seu cost. La gent ha de saber que els quadres que s'exposen als diferents museus que gestionen els diferents governs, els pertanyen i per tant crec que d'alguna manera l'accés als mateixos caldria que fossin gratuïts.


Però un fet encara més greu, és el benefici que una manera d'actuar determinada per part del govern pot afavorir a una entitat privada o inversor privat, per exemple, en una partida d'un determinat pintor.


És a dir, si surten a subhasta o es venen vint peces d'un determinat pintor, i l'estat decideix ( la qüestió seria conèixer qui es qui pren aquesta decisió!!!) comprar-ne deu, és evident que les altres deu peces que puguin caure en mans de privats, tindran un preu desorbitat.


La meva opinió es contraria totalment a que es produeixi una situació d'aquest tipus, és a dir, mai una inversió de l'Estat, per molt important que sigui l'obra ( o així els interessi vendre'ns-la) pot portar en si mateixa afavorir a qui adquireixi una obra d'aquest pintor, escultor, etc...


Per què si s'actua d'aquesta manera, ens farà sospitar que si jo sóc la persona encarregada de triar per quines obres aposta el Ministeri de Cultura, puc "xivar-li" a una persona propera a mi, i amb jugant a especular, treure'n un redit econòmic més que evident.


Per tant, les inversions culturals per part del Govern, haurien d'estar més que justificades, i no caure en l'arbitrarietat, en l'ocultisme, etc...Com per exemple, els darrers anys on els governs espanyols han signat diferents acords amb entitats com la Fundació Thyssen, per la cessió de determinats quadres a canvi d'una suma de diners.


Realment aquests quadres són tants importants per la gent del carrer, la gent consumeix tanta cultura de museus? Estan tots els museus de casa nostra plens de gom a gom?. Que seria dels nostres museus si no fessin visites els estudiants i els turistes?
I si això li afegim que per exemple a Catalunya el museu més visitat es el del F.C.Barcelona i l'exposició més visitada ha estat el darrer any Body's que no tenen res a veure amb pintura, crec que és una despesa pública del tot prescindible.


Penso sincerament que des de l'Estat s'hauria d'apostar per potenciar d'altres tipus de cultura més popular i propera i deixar aquest tipus de cultura per entitats i museus privats. Els organismes públics han de vetllar per tothom i no afavorir de manera tan clara a determinats interessos particulars que acabaran sent els únics beneficiats en aquesta aposta de l'estat per la cultura d'èlit.