dijous, 24 d’abril del 2008

Un Sant Jordi integrador - Najat El Hachmi

A part del gran èxit, per tots ja apuntat amb anterioritat el de Carlos Ruiz Zafón amb el seu llibre "El juego del ángel", la gran vencedora de la Diada de Sant Jordi, ahir va ser l'escriptora catalana d'origen marroquí Najat El Hachmi.
El Hachmi i el seu llibre "L'últim patriarca" on posa de relleu els problemes generacionals de la gent jove del país que la va veure néixer, les normes estrictes de convivència, les dificultats d'adaptació a una nova cultura, i sobretot la dificultat de contraposar una idea de llibertat amb el món que viu la jove i les tradicions estrictes que li imposa el seu pare, en una clara mostra de xoc de civilitzacions.
Per tant Najat El Hachmi, realitza una mena de recull personal, de manera quasi autobiogràfica del que ha estat la seva vida, com de dur ha estat per ella adaptar-se a conviure amb unes noves normes que ella vol per a si mateixa i com el seu pare li impedeix gaudir-ne en llibertat i plenament.

L'èxit del llibre d'aquesta escriptora catalana d'origen a la Diada de Sant Jordi, té una doble significació d'alguna manera que un llibre escrit en català tingui tanta acceptació, sempre es bo per a la nostra cultura, però a més a més si aquest llibre està escrit per una noia d'origen magrebí, i ens explica la seva realitat personal, a través de la mirada de les tradicions i prohibicions que provenen d'aquella cultura.

És a dir, si ens preocupem de comprar i llegir un llibre que ens parla de com actuen i per què ho fan aquells qui cada vegada més formen part e la nostra societat, i a més ho fem de la mà d'algú que venint d'aquelles terres ha sabut integrar-se amb costums, idioma i manera de pensar més propera a la nostra.

Podem dir, doncs, que d'alguna manera l'èxit de Najat El Hachmi, també el podem considerar un èxit de la societat catalana, que d'alguna manera mostra així la seva majoria d'edat. I que com sempre s'ha dit Catalunya, es un país d'acollida, per tots aquells que volen formar-ne part d'una manera civilitzada.