divendres, 28 de març del 2008

ELS FALSIFICADORS - 0scar a la millor pel·lícula de parla no anglesa

Els falsificadors, dir. Stefan Ruzowitzky. Una pel·lícula ambientada al Berlín del 1936, on el protagonista Sorowitsch es el rei dels falsificadors de moneda. Aviat es arrestat pels nazis i portat a un camp de concentració on es obligat a treballar per a ells juntament amb un altre grup de falsificadors.Això suposa un dilema moral ja que cooperar amb els seus raptors allargarà la guerra i podria significar la victòria dels alemanys.
Amb un Oscar sota el braç, com a millor pel·lícula de parla no anglesa. Els Falsificadors, és un altre film més que tracta el tema de l'Holocaust nazi, està basada en uns fets reals - al llibre autobiogràfic The Devil's Workshop, de Adolf Burger, i tracta sobre l'Operació Bernhard. La temàtica del Holocaust ha donat grans obres mestres, com per exemple: La llista de Schindler, El pianista, Valkiria, etc..
Els falsificadors, tracta sobretot de com el poder absolut i absurd sobre un altre ésser humà i tenir-lo sota un control absolut, fa d'alguna manera aparèixer els més baixos instints del qui té el poder, i alhora de com el paper de víctima impotent deshumanitza la dignitat de l'home, finalment de com la supervivència es pot acabar convertint-se en un negoci rendible.
La duració de la pel·lícula és de 98 minuts però no es fan gens curts, i segons els seu director no busca donar cap classe d'història, si no tractar temes universals per a un públic actual. Podem dir que no hi ha grans retrets que fer-li a la composició, té una producció sòbria i s'apropa d'una manera serena, e intenta donar més tocs més enllà del blanc i el negre en que està rodada la cinta.
La problemàtica que planteja es si necessari salvar-se un mateix costi el que costi i deixant de banda tots els teus principis o perdre la vida quan les oportunitats de sobreviure són gairebé nules.
Quan sobreviure és la clau, no hi ha ideals, ni personalitat que valgui i així ho posa de manifest Stefan Ruzowitzky, que ens apropa una visió propera i directa, i lluny de la grandiloqüència de Hollywood, es centra sobretot en els conflictes entre els personatges, tot i que d'alguna manera sacrifica una bona estructura narrativa, que acaba per fer previsible algunes de les coses que hi passen. Un aspecte a destacar, les interpretacions del semi heroi Sorowitsch (Karl Markovics) i dels seus companys, que tot i tenir alguns personatges no massa definits.
En resum una pel·lícula on tot es redueix a sobreviure, i que si d'alguna manera val la pena trair els ideals si això suposa salvar la vida, o dit d'una altra manera, si val la pena morir per uns ideals.http://www.estrenosdecine.net/modules.php?name=Peliculas&id=1684