
dilluns, 31 de març del 2008
Mort Salvador Escamilla - Un dels pares de la cançó catalana

divendres, 28 de març del 2008
Concerts a BCN

ELS FALSIFICADORS - 0scar a la millor pel·lícula de parla no anglesa

dissabte, 22 de març del 2008
TRES SÓN MULTITUD? - ENTRE POCS I MASSA-

DIA MUNDIAL DEL TEATRE

MANIFEST INTERNACIONAL:
Hi ha nombroses hipòtesis al voltant dels orígens dels teatres però de totes la que més em crida l'atenció és una que pren la forma d'una faula:
Una nit, en temps immemorials, un grup d'homes estavent reunits en un pedregar per escalfar-se entorn un foc i contant-se històries. De sobte, un d'ells va tenir la idea d'aixecar-se i utilitzar la seva ombra per il·lustrar el relat. Ajudant-se de la llum de les flames, va fer aparèixer sobre les parets personatges més grans que els de la realitat. Els altres, enlluernats, van reconèixer de seguida el fort i el feble, l'opressor i l'oprimit, el déu i el mortal.
Avui dia, la llum dels projectors ha substituit aquella foguera inicial i la maquinària d'escena, les parets de la pedrera. I amb tot respecte cap a alguns puristes, aquesta faula ens recorda que la tecnología és a l'origen mateix del teatre i que no ha de ser percebuda com una amenaça, sinó com un element d'unió.
La supervivència de l'art teatral depèn de la seva capacitat per reinventar-se integrant noves eines i nous llenguatges. Si no, com podria el teatre continuar sent el testimoni dels gran reptes del seu temps i promoure l'harmonia entre els pobles, si ell mateix no donés mostres d'apertura? Com podria jactar-se d'oferir solucions als problemes d'intolerància, d'exclusió i racisme, si , en la seva pròpia pràctica, es negués a tot mestissatge i a tota integració?
Per representar el món en tota la seva complexitat, l'artista ha de proposar formes i idees noves i confiar en la intel·ligència capaç de distingir la silueta de la humanitat dintre d'aquest perpetu joc d'ombra i llum.
És veritat que de tan jugar amb foc, l'home corre el risc de cremar-se, però té també l'oportunitat d'enlluernar i d'il·luminar.
21 DE MARÇ - DIA MUNDIAL DE LA POESIA -

dijous, 20 de març del 2008
Yasunari Kawabata - La casa de les belles adormides

dimarts, 18 de març del 2008
Teatre a BCN

ELS 1O DISCOS MÉS VENUTS DEL MÓN DE LA MÚSICA

001 THRILLER Michael Jackson (1983) 002 BACK IN BLACK AC/DC (1980) 003 GREATEST HITS 1971-75 The Eagles 004 SATURDAY NIGHT FEVER (1977)
005 THE BODYGUARD Soundtrack (1992) 006 BAT OUT OF HELL Meat Loaf (1970) 007 COME ON OVER Shania Twain (1997) 008 THE DARK SIDE OF THE MOON P.Floyd
009 SGT.PEPPER'S The Beatles (1967) 010 DIRTY DANCING Soundtrack (1987)
divendres, 14 de març del 2008
"Allenrock" - El nou disc d'Estopa
dijous, 13 de març del 2008
Rodolfo Chikiliquatre - Buenafuente li marca un gol a TVE

Per qui no conegui on comença la història, tot sorgeix del programa Buenafuente de laSexta, quan el presentador Andreu Buenafuente, comenta que TVE està buscant gent que canti per anar a Eurovisió i ell proposa que un dels components del seu equip, l'actor David Fernández, que crei un personatge i si presenti.
Però que ha passat que TVE ha fet un programa que s'ha dit Salvemos Eurovisión, i ha deixat que la gent del públic pogués votar via telefònica per elegir la cançó que havia d'anar a representar Espanya, i és clar, com que la gent coneixia tota la trama orquestrada per Buenafuente, d'alguna manera han pensat fem-la grossa i han apostat perquè sigui Rodolfo Chikiliquatre qui els representi.
Tot i que és evident que d'alguna manera, ha jugat amb un avantatge que els altres concursants no ha tingut, la promoció paral·lela que li ha fet Buenafuente al seu programa, sortint molt sovint, e inclús algú posa en entredit el sistema de votacions, i s'està apuntant la posibilitat que algú proper a la productora el Terrat hagués utilitzat un sistema informàtic per que les votacions pel Chikiliquatre fossin moltes més de les que s'esperaven.
En resum a TVE el fet de per primera vegada elegir el seu representant de manera oberta i amb la participació del públic els ha sortit malament, però com que en Rodolfo s'ho ha guanyat serà ell qui ens representi.
Personalment, tampoc crec que hi hagi molta diferència entre ell, las Supremas de Mostoles, o les noies que cantaven el Dutty Free fa un parell d'anys i no sabien, reconegut per elles mateixes, res d'anglès.
Estic segur que la d'aquest any, i degut a la polèmica que ha sorgit arran d'aquesta elecció, la gala d'Eurovisió serà sens dubte un dels programes més vistos de tot l'any, i que no es tracta d'això? Si és un programa que realitzen totes les televisions d'Europa, el més important no seria que ens vegin quan més gent millor, deixant una mica de banda el motiu pel que ho fan!!!
http://es.youtube.com/watch?v=xGT7JfwW_Hc&feature=related
dimecres, 12 de març del 2008
El Suplement Cultural de l'Avui

A la tercera pàgina i trobem una selecció de petites notícies culturals com premis i novetats, per continuar a la següent pàgina amb un escrit cada setmana d'un escriptor de renom, que reflexiona sobre la societat a l'actualitat, en aquesta última setmana hi ha un text de Jaume Cabré, la majoria d'aquests textos tenen a relació amb la literatura. http://multimedia.avui.cat/pdf/08/0228/080228sup_a004.pdf
Tot seguit fa un a través d'una crònica curta dels seus enviats especials a diferents ciutats del món, com New York o Londres, on ens parla de la situació cultural que estan visquen, quines tendències hi ha i quins llibres estan sent els més venuts a aquelles latituds. http://multimedia.avui.cat/pdf/08/0228/080228sup_a005.pdf
Cada setmana també tenim l'0pinió de diferents col·laboradors com Marius Serra i d'altres, i un parell de pàgines més també dedicades a tot el referent a la literatura a l'actualitat, així com una mirada al món del còmic.
A les pàgines anteriors a la entrevista principal amb l'autor de la setmana, acostumem a trobar una publicació anticipada, és a dir, ens avancen les novetats que sortiran al mercat en properes dates al nostre país. http://multimedia.avui.cat/pdf/08/0228/080228sup_a008.pd
Les dues pàgines centrals del suplement les dedica al escriptor Josep Maria Espinàs, i les seves reflexions, i les darreres es dirigeixen cap a una retrospectiva en el temps, d'escriptors que han perdurat en el temps.
La pàgina 16 la dedica especialment a situar les dues llistes, una de les publicacions més venudes, i l'altre de les més sol·licitades a les biblioteques. http://multimedia.avui.cat/pdf/08/0228/080228sup_a016.pdf
I les darreres pàgines del suplement cultural hi trobem reflexions sobre el món de la creativitat en d'altres terrenys que no són el literari, és a dir, escultura, música o per exemple com aquesta setmana que parla d'arquitectura i de l'exposició al Caixa Fórum que enfronta aquestes dues disciplines tan similars però diferents alhora.
En resum en aquesta publicació hi ha força varietat, tot i que clarament tot el que té referència al món literari, hi té un element preferencial, tot i que elements com el teatre, les exposicions de pintura i la música també en són un element que podem trobar en aquest suplement.
Pressing Catch - Cultura o espectacle de masses?

És evident, que aquestes reflexions obren una polèmica ja recurrent, entre el qui defensen que aquest tipus d'espectacle són productes culturals tan respectables com una obra de teatre, un llibre o qualsevol element de la cultura més tradicional, i els qui per contra afirmen que aquest tipus d'activitats no deixen de ser només espectacles destinats a un públic determinat, i que intel·lectualment no aporten res de nou.
Sóc un defensor del concepte de cultura popular, i entenc que és bo tot allò que tingui a veure amb la gent, els seus gustos, les seves tradicions i el seu dia, és a dir, un concepte força primitiu però que té a veure amb allò que es diu de que som el que som, però que també cal que defensem el que ens envolta, i que d'alguna manera ens ha influït per ser com som.
No entenc que algú pugui defensar una cultura d'alta volada sense tenir en compte a la gent, és a dir, no crec que ningú tingui la potestat intel·lectual per dir que es pot considerar cultura i que no.
Puc estar d'acord que d'alguna manera hi hagi aportacions culturals que intel·lectualment ens puguin fer pensar i d'altres que només siguin un entreteniment que no vagin més enllà d'aquí, però crec que defensar-ne una i criticar-ne l'altre seria fer-ne un sectarisme cultural que seria perjudicial per la cultura en general i la popular en particular.
En resum tot és cultura, una popular i arrelada al poble pel pas del temps i l’altre una cultura diferent, d’èlit que d’alguna manera la tenim allà per si la volem “consumir” però que d’alguna manera cal que la anem a cercar.
Aquesta segona moltes vegades té el perill que sigui d'alguna manera dirigida pels qui ( crítics culturals, directors de suplements, creadors d'opinió, etc..) que d'alguna poden tenir prejudicis, del que si és o no cultura.
Una altre discusió seria entrar a qüestionar si la franja horària en la que s'emet actualment aquest espectacle a la televisió del nostre país, és la més idònea, però és clar si s'ofereix aquesta hora és perquè hi ha un seguit de gent que ho veu.
És a dir, com sempre els shares i els espectadors són els que acaben per donar o no el seu vist i plau a aquest tipus d'emissions, i pel que sembla el recolzament, ja que s'ha convertit en el programa més vist durant la seva franja horària d'emissió, el dissabtes al migdia, sembla doncs que d'alguna manera les ganes de guanyar diners per part de les cadenes sempre són superiors a la reflexió de si s'han d'emetre a determinades hores o a unes altres, per evitar que els nens confonguin el que és un simple espectacle predeterminat amb accions preparades i on tot està sota un guió, i que intentin emular els seus herois.
Només queda fer-se la pregunta, tot i que és un espectacle a priori destinat a un públic adult, quin percentatge d'infants ho veuen cada cap de setmana?
http://www.youtube.com/watch?v=i0I1KAWCBy0
dimarts, 11 de març del 2008
EN RECORD DE LES VÍCTIMES DE L'11-M

dilluns, 10 de març del 2008
- THE CURE- TORNEN AL NOSTRE PAÍS

THE CURE, ha tret al mercat 12 discos en els seus gairebé treinta anys de carrera musical, han estat sens dubte una de les bandes més influents del rock, juntament amb d'altres com U2 o REM i les seves cançons, tot i que sovint se'ls ha col·locat la paraula depriments i d'altres qualificatius que no els deixava massa ben parats, però el seu mèrit precissament ha estat que a pesar del temps que ha passat, moltes dels seus temes encara avui són recordats.
Robert Smith, és l'únic membre que queda dels qui van fundar la banda l'any 1979, però els fans de The Cure asseguren que no s'imaginen els THE CURE sense Smith, però de ben segur tampoc poden aconseguir fer-se a l'idea que Smith actui alguna vegada si no és sota el nom de la mítica banda.
"TENIR UN FILL, ESCRIURE UN LLIBRE I PLANTAR UN ARBRE" -Tot el que s'ha de fer a la vida.

dijous, 6 de març del 2008
EL MOVIMENT FREEKE - Famosos a qualsevol preu

Per tant el moviment friki, d'alguna manera tot i que en uns inicis s'entenia com aquella gent rara o inadaptada socialment, crec que en l'actualitat aquesta descripció no acabaria per ser massa acertada i si que podríem dir que freeke seria més la persona que està d'alguna manera disposada a que la resta de la gent la conegui, que busca la notorietat a qualsevol preu, també aquest un element a estudiar pels sociòlegs a l'actualitat.
dimecres, 5 de març del 2008
CAÓTICA ANA - L'última pel·lícula de Julio Medem

diumenge, 2 de març del 2008
La Setmana del Llibre en Català

Del 29 de febrer al 9 de març, a l'avinguda de la Catedral de Barcelona, i del 22 de febrer al 2 de març i al Pati de la Misericòrdia de Palma, els llibres t'esperen. El fons editorial més important de llibres en català, on de ben segur hi podràs trobar tot allò que busques en literatura catalana.
Un any més s'uniràn llibres i festa, s'han preparat moltes activitats per a tots. Signatures, xerrades al Sofà806, espectacles infantils, una Lectura pública, el Dictat, un cicle de cinema... http://www.setmanallibre.cat/
dissabte, 1 de març del 2008
NO COUNTRY FOR OLD MEN - La consolidació de Javier Bardem
