divendres, 29 de febrer del 2008

Okupes & Polícia


CRÒNIQUES DEL 6 i altres retalls de la claveguera policial. Virus Editorial, Any 2006. Un llibre que té en el moviment okupa i anti-sistema la seva raó de ser, i que ens explica amb detall la repressió que ha patit aquest col·lectiu els darrers deu anys.

L'autor és David Fernández, llicenciat en Periodisme i en estudis de Ciències Polítiques a la UAB i membre de l'Ateneu de la Torna i que té antecedents penals per insubmissió al servei militar i d'altres actuacions de caire reivindicatiu, com per exemple, la protesta davant el consolat del Perú contra Fujimori l'any 1997.

Entre els anys 1999 i 2002 va treballar com a redactor a dos dels diaris perseguits pel jutge Baltasar Garzón, Ardi Beltza i Kale Gorria. Actualment és membre d'Entrepobles, de la Coordinadora Antirepressiva de Gràcia i, a més, col·labora com a periodista al setmanari Directa, a la revista Illa crua i al periòdic quinzenal Diagonal.

En aquest cas crec conèixer una mica els vincles de l'autor amb el món que ens explica es bàsic per entendre el llibre en si mateix, una crítica de l'estat de dret que ens ha tocat viure, des de la perspectiva subjectiva d'una persona que pertany al moviment okupa i/o anti-sistema.

David Fernández ens explica que ha patit, segons es desprèn de la lectura, tot tipus de repressions per part del que ell anomena Brigada Especial VI, l'encarregada de fer el seguiment policial a aquests tipus de col·lectius i que aquest seguiment no sempre s'ha fet respectant els drets humans i la llibertat d'expressió que tothom té dret en una democràcia.

Un llibre dirigit sobretot a la gent que vulgui conèixer una mica més de tot l'entrellat del moviment okupa, de la persecució que han hagut de patir per part dels estaments policials els darrer 10 anys, i de la crítica que l'autor del llibre fa de la societat en que ens ha tocat viure, simplement segons ell mateix apunta, perquè no pensen com està establert i dirigit a per les màximes instàncies policials i partits polítics.